De ce se merita sa purtam masca. Conspiratie sau adevar?

Durerea de spate, afectiunea secolului – Care sunt cauzele?
august 13, 2020

Prima aparitie a mastilor chirurgicale in spitale a fost la sfarsitul secolului al XVlll-lea, ca apoi sa fie raspandite si catre publicul larg dupa izbucnirea gripei spaniole in 1919 unde au murit peste 50 de milioane de oameni.

Ulterior, masca a inceput sa fie purtata in cea mai mare parte de personalul medical din spitale,cabinete stomatologice,clinici private sau alte institutii cu specific medical si nu numai. Oamenii de rand apelau la aceasta masura de protectie rareori, cand se imbolnaveau, in sezonul rece de raceala comuna cu care toti ne-am obisnuit deja.

In luna martie a anului 2020, la izbucnirea pandemiei de coronavirus, cand mastile au devenit una din metodele cele mai importante de protectie, oamenii si-au aratat scepticismul si au refuzat cu desavarsire sa creada ca purtarea lor le-ar putea salva viata.

Convingerile lor au fost alimentate de medici, cercetatori,mass-media si alte surse, care au afirmat dezavantajele sau inutilitatea purtarii mastii. De exemplu, Dr. David Carrington, de la Universitatea din Saint George, a declarat pentru BBC ca “mastile chirurgicale nu asigura protectie impotriva virusurilor sau a bacteriilor din aer”, deci nu sunt o solutie atat de eficienta pe cat par sa creada oamenii. A mai adaugat ca mastile sunt deseori prea lejere, nu au filtru de aer si lasa expusa zona ochilor. Ca el, alti medici sau cercetatori au afirmat ca, protectia oferita de masti nu este suficienta, insa nu au putut sa le respinga cu desavarsire din pricina profesiei.

Adevarul este intotdeauna la mijloc, adica oamenii nu au fost niciodata mintiti cu privinta la eficacitatea mastii. Purtarea mastii medicale este una din masurile de preventie menite sa limiteze transmiterea infectiilor respiratorii printre care se afla si infectia cu coronavirus. Insa foarte important, este masura de PREVENTIE. Nimeni nu a afirmat ca o masca te poate proteja 100 % de contactul cu virusul, nimeni nu a afirmat ca purtarea mastii te face imun la orice virus sau bacterie. Acesta masura de preventie, impreuna cu altele, la fel de importante, scade riscul de imbolnavire a oamenilor.

Un lucru deloc de ignorat in lupta cu orice virus, este atingerea fetei cu mainile murdare.Un studiu realizat de New South Wales, in 2016, arata ca oamenii isi ating fata de aproximativ 23 de ori pe ora, asa ca igiena personala ramane un factor de preventie la fel de important ca purtarea mastii.

Daca am lamurit ca purtarea mastii este o masura de preventie foarte importanta , ce ne facem cu scepticii ce considera ca masca purtata corect, pe nas si gura, scade saturatia de oxigen din sange?

In primul rand, ce este saturatia de oxigen din sange si care este valoarea normala a acesteia?

SpO2 ( saturatia oxigenului in sange) reprezinta o estimare a cantitatii de oxigen din sange, iar aceasta valoare este reprezentata de un procentaj. In cazul in care testul Pulse Ox spune ca 98% inseamna ca fiecare globula rosie este alcatuita din 98% oxigen si 2% hemoglobina neoxigenata, valorile normale ale SpO2 variaza intre 95% si 100%.

Cercetatorul roman Cristian Presura a facut un experiment ce vrea sa demonstreze ca purtarea mastii nu influenteaza saturatia de oxigen din sange, cu dorinta de a spulbera acest mit pentru totdeauna. Fizicianul a purtat 2 masti, una de unica folosinta cu 3 straturi si una din material textil, timp de 6 ore, monitorizand constant saturatia de oxigen din sange. In acelasi timp, fizicianul a facut sport, pentru a demonstra ca nici in situatii de efort fizic, nu a scazut SpO2.

Asadar, singura metoda de a incetini raspandirea virusului, ramane PREVENTIA prin purtarea mastii, spalarea mainilor si limitarea contactului cu alte persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau de cumparaturi
    Cosul tau este golPagina de start